SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ

Mobirise

Spring Söndürme Sistemleri
Sprinkler icinde kimyasal malzeme bulunan cam bulb ile nozuldan olusmaktadır. Nozul girisinde basınclı suyun bulunması durumunda kimyasal malzemenin sıcaklıkla genlesme yapması ile cam bulb parcalanmakta, basınclı suda nozulu kapatan engel kalktığı icin pulverize halinde ortama bosalmaktadır.
Sprinkler tesisin tehlike sınıfına bağlı olarak koruma alanı ile debisi değismektedir.
Max. koruma alanı;
- Az tehlikeli bolum : 21m2
- Orta tehlikeli bolum : 12m2
- En tehlikeli bolum : 9m2
Min. su ihtiyacı;
- Az tehlikeli bolum : 2.51t/dk./m2
- Orta tehlikeli bolum : 5lt/dk./m2
- En tehlikeli bolum : 7.51t/dk./m2
Sprinkler sistemi dizaynı yapılırken binanın mimari, elektrik, mekanik ekipmanları ile binanın kullanım amacı dikkate alınır. Bir sprinkler sistemi sprinkler, boru tesisatı, akıs anahtarı, alarm vana istasyonu, yangın pompa istasyonu ve su tankından olusmaktadır. Sprinkler tesisin ıslak hacim, makina daireleri vb. yerler haric tum alanlarda yukarıdaki koruma alanlarına bağlı kalınarak yerlestirilir.
Sprinkler değisik tiplerde bulunmaktadır. Bunlar, Konumuna bağlı olarak;
- Yukarı bakan (upright)
- Asağı bakan (pendent)
- Duvar tipi (sidewall)
Caplara gore; 1/2", 3/4"
Orifislere gore; 1/2", 17/32", 7/16", 3/4"
Sıcaklıklara gore; 57C, 68C, 79C, 141C, 183C
Govde malzemesine gore; pirinc, parlatılmıs pirinc, beyaz boyalı, siyah boyalı ve kromajlı.
Tavan tipine bağlı olarak; kapaklı ve rozetli.
Aktif elemanına gore; Bi-metal, cam bulb 8mm., cam bulb 2.8mm.
Standart tip haricinde racklı sistemlerde kullanılmak uzere uretilmis sprinkler, genis alan korumalı sprinkler, gibi sprinkler tipleri bulunmaktadır.
Orneğin; otel odaları icin banyo duvarına konulabilen ozel tip sprinkler bulunmaktadır. Bu sprinkler ile oda icine herhangi bir tesisatın yapılmaması sağlanmıs olunmaktadır.
Sprinkler tesisatı uzerinde bulunan akıs anahtarı ise bolum bazında yerlestirilerek yangın anında su akısını hissederek elektriksel alarm alınması icin kullanılmıstır. Akıs anahtarları yanlıs alarmları engellemek icin 0-90 sn. arasında gecikmeli olarak uretilmistir.
Islak Sistem : Söndürme aracı olarak, sprinkler kullanılmaktadır. Sistemde sürekli basınçlı su bulunmaktadır. Yangın anında, sprinklerin ucundaki cam tüp patlayarak, suyun borulardan, sprinkler vasıtası ile ortama boşalması sağlanır. Yapılan araştırmalara göre, bugüne kadar çıkan yangınlarda en fazla 13-14 adet sprinklerin açtığı ve yangını kontrol altına alındığı gözlenmiştir. Sprinklerin yerleştirme mesafeleri , tehlike sınıflarına göre 9-21 m2 arasında değişmektedir
Deluge Sistem : Söndürme aracı olarak açık nozul sprinkler kullanılmaktadır. Su boruların içersinde su yoktur. Ana vana olarak “DELUGE” vana kullanılır. Basınçlı su baskın vananın girişinde mevcuttur. Yangın algılama sisteminden alarm geldiği anda vana tetiklenir ve suyun borulardan geçip ortama boşalması sağlanır.
Preaction Sistem : Söndürme aracı olarak sprinkler kullanılmaktadır. Su borularının içersinde su yoktur. Ana vana olarak “PRE-ACTION” vana kullanılır. Basınçlı su, deluge sistemde olduğu gibi, vananın girişinde mevcuttur. Sistem iki adet tetikleme bekler. Eğer yangın dedektörlerinden bir alarm gelirse, vana tetiklenir ve su sprinklere kadar gelir. Sprinkler patlamadıkça su ortama boşalmaz. Aynı senaryo ilk olarak sprinklerin patlaması-açılmasında da geçerlidir. Bu sefer yangın dedektöründen alarm gelmedikçe vana tetiklenmez ve su ortama boşalmaz.

Su Sisi Söndürme Sistemleri
Su yangınla mücadelede kullanılan en eski ve en yaygın söndürücüdür. Su yüksek ısı soğutma kapasitesi ile buharlaşma ısısı nedeniyle önemli bir söndürücüdür. Klasik sulu söndürme sistemlerinde büyük damlalar ve düşük soğutma yüzeyleri nedeniyle çok miktarda su gereksinimi ve söndürülecek malzemenin sudan etkilenmesi dezavantajları vardır. Su sisi uygulamaları klasik sulu söndürme sistemlerine göre çok az miktarda su gereksinim duyarlar.
Sprinkler sisteminde 1 lt su ile 2 m2 lik bir koruma yüzeyi oluşturabilir oysa su sisi uygulamasında 1 lt su ile 200m2 lik bir koruma yüzeyi oluşturabilir.
Su sisi uygulamalarında 85-200 bar basınçlandıran su özel nozullar ile pulverize edilirek yüksek hızda boşaltılır.
-Oksijen seviyesi %12-15 seviyelerine düşerek INERT gazlar gibi boğma etkisi yaratır.
Son yillarda kullanim alanlari ve referanslarinda ciddi artislar kaydedilen Su Sisi Söndürme sistemleri, artik birçok uygulamada tercih sebebi olmaktadir. Temiz gazlara benzer olarak, yangin kaynagindaki isi enerjisini absorve etme özelliigi ile yanginlari söndürmektedir. Silindirler 200 bar basinçli Nitrojen gazi ile doludur. Yardimci silindirlerde saf su bulunmaktadir. Pilot silindirdeki Nitrojen gazi yardimci silindirlere yönlenir ve içindeki suyu basinçlandirarak söndürme yapilacak ortamdaki nozullara yönlendirir.

>> Ürün ve Hizmetlerimiz'e geri dön <<

© Tüm hakları Çillioğlu Yangın Söndürme ve Güvenlik Sistemleri'ne aittir. 2018
www.panorama-tanitim.com

Designed with Mobirise site templates